Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leggyakoribb fertőző betegségek

.
.
.
Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül adunk egy összefoglalást a kutyák leggyakoribb betegségeiről, és azok tüneteiről. Azonban minkét az embereknek, a kutyáknak is ezerféle betegségei lehetnek. Ezért az alábbi tünetek észlelésekor a lehető legrövidebb időn belül vigyük állatorvoshoz a kutyát. Mindegyik lehet komoly betegség előjele, de lehet viszonylag ártalmatlan probléma is: tartós hasmenés, hányás, szem- és orrváladék, köhögés, sárgaság, láz, levertség, székletpangás, sötétbarna vagy véres vizelet, véres széklet, izomrángás, tapintható duzzanat.
-
-
Parvovírusos bélgyulladás
.
Tünetei: bágyadtság, étvágytalanság, bőséges, gyakori hányás, véres hasmenés A parvovírusos bélgyulladás a szopornyicával együtt a kutyák legrettegettebb betegsége. Elsősorban a kölyökkutyákat betegíti meg (1,5 éves korig), de előfordulhat idősebb állatok esetében is. A fertőzés beteg kutyákkal, vagy azok bélsarával történő érintkezés útján terjed (ez utóbbit cipőnkkel is bevihetjük a lakásba). Lappangási ideje rövid, 2-4 nap. Az elhullást a kiszáradás, vagy szívelégtelenség okozhatja. Ha időben elkezdődik a kezelés és nem fertőződik felül a kutya más kórokozóval, megelőzhető a kiszáradás, a betegség túlélhető. Ennek feltétele azonban az azonnali orvosi ellátás. A parvovírus rendkívül ellenálló, így ha kutyánk ebben a betegségben szenvedett, esetleg el is hullott, még alapos fertőtlenítés után se vigyünk új kiskutyát haza legalább 3-4 hónapig! Csak a kutyák betegsége, macskákra, emberre veszélytelen. Megelőzni vakcinázással lehet,
-
-
Szopornyica
.
Tünetei: köhögés, szem és orrváladék, hasmenés, hányás, láz, későbbi stádiumban repedezett orr és talptükör, izomrángásokA kölyökkutyák a fertőzött kutyával, annak vizeletével, illetve lélegzetének belégzésével fertőződhetnek meg. Tünetei sajnos nem tipikusak, a szopornyicát kezdetben csak speciális teszttel lehet egyértelműen diagnosztizálni. Általában felső légúti tünetekkel (köhögés, szem és orrváladék) kezdődik. A kezelést a tünetek megjelenésekor azonnal meg kell kezdeni, hogy a bakteriális felülfertőződést megakadályozzuk (általában ugyanis ezek vezetnek halálhoz). Lappangási ideje: 3-7 nap, de elképzelhető ennél hosszabb lappangási idő is. Kivételes esetben a szopornyicát még többször oltott idősebb kutyák is elkaphatják, de a védőoltás ennek veszélyét a minimálisra csökkenti. Késői stádiumban megjelenhetnek az idegrendszeri tünetek izomrángás, vagy a hátsó testfél bénulása formájában. Ha fel is gyógyul az ilyen stádiumba jutott kutya, ezek a tünetek egész hátralévő életében megmaradnak. A szopornyica csak a kutyák betegsége, macskákra és emberre veszélytelen. Megelőzni védőoltással lehetséges.
-
-
Fertőző májgyulladás
.
Tünetei: hányás, hasmenés, sárgaságNagyon ragályos megbetegedés, a fertőzött kutyákkal, illetve azok váladékaival (főként vizeletével) való érintkezéssel terjed. Lappangási ideje rövid, 2-5 nap. 1-2 nap alatt is megölheti a kutyát, de 14 napot heveny állapot is előfordul. Elsősorban az egy évnél fiatalabb kutyákat veszélyezteti. Fontos tudni, hogy a gyógyult állatok is 4-6 hónapig vírushordozók maradnak. A védőoltással való védekezés azért fontos, mert a betegség tüneteinek megjelenésekor a kutya már menthetetlen. Emberre és macskákra veszélytelen betegség. Megelőzése védőoltással lehetséges.
-
-
Leptospirosis
.
Tünetei: láz, általános rosszullét, hányás, hasmenés, véres vizelet, sárgaságFertőzött állattal, illetve annak vizeletével való találkozással terjed. A fertőzés az esetek többségében tünetmentes, ha megjelennek a klinikai tünetek, akkor többnyire elhulláshoz vezet. Lappangási ideje hosszú, 1-3 hét. Mind a fiatalabb, mind az idősebb kutyákat megtámadhatja. Az emberre is veszélyes betegség (zoonózis). Megelőzni védőoltásokkal lehet.
-
-
Kennelköhögés
.
Tünetei: száraz, erős köhögés, orrváladékTöbb vírus együttes jelenléte okozza (parainfluenza, adenovírus, szopornyica). Általában menhelyeken, tenyészetekben, vagy kiállításokon fertőződnek a kutyák. A betegség nem halálos, ha a kutya kikerül a fertőzött környezetből antibiotikum kúrával, vagy olykor spontán is meggyógyul. Csak kutyára veszélyes betegség. Védőoltással védekezhetünk ellene.
-
-
Coronavírusos bélgyulladás
.
Tünetei: hasmenés, étvágytalanság, hányásElsősorban a fiatal kutyák betegsége. Főként azért veszélyes, mert ha a kutya parvovírussal is megfertőződik a coronavírussal egy időben, akkor az menthetetlenül elhullásához vezet. Megelőzni védőoltással lehet. Csak a kutyákat betegíti meg.
-
-
Veszettség
.
Tünetei: nyáladzás, állkapocs lógása, réveteg tekintet, kancsalság, víziszonyA legrettegettebb betegség, elenyésző kivételtől eltekintve halálos kimenetelű és kivétel nélkül minden melegvérű állatra és az emberre is veszélyes. Agy és gerincvelő gyulladást okoz. Főként a fertőzött állatok harapása által, azok nyálával terjed a fertőzés. Lappangási ideje változó, tipikusan 2-8 hét, de szélsőséges esetekben akár egy év is lehet. Egyetlen védekezés ellene a vakcinázás. A veszettség elleni évenkénti vakcinázás Magyarországon kötelező!
-
-
Lyme kór
.
Tünetei: láz, elesettség, duzzadt nyirokcsomók szőrhullás, sántaságFertőzött kullancsok által terjesztett betegség. Lappangási ideje hosszú, több hónap is lehet. A tünetek megjelenésekor elkezdett speciális, 6-8 hetes antibiotikum kúrával gyógyítható a betegség, de ennek hiányában, vagy későn megkezdett kezelés esetén halálos is lehet. Megelőzni védőoltással, illetve azzal lehet, ha kutyáinkat rendszeresen védjük a kullancsok ellen. Séta után minden esetben át kell vizsgálni a kutyát, és ha kullancsot találunk benne, azt azonnal el kell távolítani. A kullancs ugyanis a vérszívás után csak 24 órával ürít, így az időben eltávolított, esetleg fertőző vérszívó sem betegítheti meg a kutyát.
-
-
Babesiosis
.
Tünetei: Magas láz, levertség, vérszegénység, sötét színű vizelet, sárgaság. Fertőzött kullancsok által terjesztett betegség. Lappangási ideje néhány nap. Babesiosis esetén létkérdés az azonnal elkezdett állatorvosi kezelés. Ennek hiányában ugyanis a betegség halálos. Fiatal, vagy legyengült immunrendszerű kutyák súlyos túl heveny fertőzés esetén hirtelen elpusztulhatnak (légzési elégtelenségben, illetve a vérkeringés összeomlásában). Megelőzése csak úgy lehetséges, ha a kutyát rendszeresen védjük kullancsfertőzés ellen. Védőoltás nincs babesiois ellen. Csak a kutyákra veszélyes betegség. A megelőzés fontos elem, mikét a Lyme kór esetében, hogy séta után minden esetben át kell vizsgálni a kutyát és ha kullancsot találunk benne, azt azonnal el kell távolítani.
-
-
Gombás fertőzések
.
Az állatról emberre terjedő gombás fertőzések gyakorisága az elmúlt években drámaian megemelkedett. Az állatok gombás bőrbetegségeinek jelentősége elsősorban közegészségügyi veszélyességük miatt nagy. Mivel ez a fertőzés elsősorban az állatokkal gyakrabban közeli kapcsolatba kerülő gyermekeket és a fiatal felnőtteket (betegek 70%-a) veszélyezteti, ezért ezt a problémát igen komolyan kell vennünk. A legjelentősebb fertőzési forrás a macska, a bizonyított esetek 70%-ában tőlük ered a fertőzés. Állatról emberre közvetlen kontaktussal, az állatok simogatásával, cirógatásával terjed a fertőzés. A kórokozó átvitelében fontos szerepet játszanak a tüneteket nem mutató, egészségesnek látszó macskák. Előfordulhat, hogy az állat lappangó bőrgombásodására csak akkor derül fény, amikor a környezetben már emberi megbetegedés is történt.
Néhány szó a gombákról: a gombáknak több, mint százezer faja van. A természetben igen elterjedtek, megtalálhatóak a talajban, a levegőben, természetes vizekben, az ember és az állatok bőrén, nyálkahártyáin és bélsarában. Túlnyomó többségük nem okoz megbetegedést, általában elhalt növényi és állati anyagokon élnek. Vannak azonban különböző emberi és állati megbetegedéseket okozó gombák is. Közéjük tartoznak az ún. dermatophytonok, amelyek az elszarusodott szövetek (bőr, haj, szőrzet, köröm, karom) kóros elváltozásait okozzák. Ezek az elváltozások emberek esetében az arcra, nyakra, a kezekre, a törzsre, a lábakra és az öt évesnél fiatalabbak esetén a fej bőrére terjednek ki. Állatok esetében pedig leggyakrabban a háton, a nyak körül és a hason figyelhetők meg. Tünetek: a bőr a gombákkal fertőzött területen kissé megduzzad, hámlik, viszket, a szőrszálak letöredeznek és kihullnak. A megbetegedett bőrfelület eleinte szabályos kör alakú, szélén kipirult gyűrűvel. A vakarózással a már beteg bőrterület egyéb kórokozókkal felülfertőződhet, melyek a gennyes bőrgyulladásig súlyosbíthatják az elváltozásokat. Vannak belsőleg, illetve külsőleg használható gombaellenes gyógyszerek, melyek csak megfelelő ideig (három-négy héttől több hónapig tartó kúra) alkalmazva vezethetnek teljes gyógyuláshoz. A gyógykezelés sok türelmet igénylő, hosszantartó folyamat, a betegség azonban megelőzhető. Ha nagyobb figyelmet fordítunk az ember közvetlen környezetében élő állatok ?főleg macskák- megbetegedésének megelőzésére, az emberi fertőzések is jelentős mértékben elkerülhetők. Néhány éve hazánkban is az állatorvosok rendelkezésére áll egy Biocan-M nevű vakcina, amely a kutyák és a macskák gombafertőzésének megelőzésére szolgál, de a már megbetegedett állat gyógykezelésekor is igénybe vehető. Az állatok két-háromhetes időközzel elvégzett kétszeri oltása egy éves védelmet nyújt a kórokozó ellen. A tünetmentes, de a fertőzést hordozó egyedek is megszabadulhatnak ilyen módon a kórokozótól.