Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány jó tanács Bolognese kutyánk ápolására, hogy
ápolt és kellemes megjelenésű legyen

 

Azt, hogy Bolognese kutyánk ápolt és kellemes megjelenésű legyen, azt csak hosszú évek gyakorlatával tudtam elsajátítani. Mint tenyésztő elmondhatom, hogy nem ment könnyen. Az újság hasábjait felhasználva, szeretnék segíteni az új kutya tulajdonosoknak, hogy megkönnyítsem a dolgukat.
A szőrzet ápolása alapvető a felnőtt és a kölyökkutya gondozásában, ilyen szempontból is gondoskodnunk kell kedvencünkről, miként az etetéséről, a rendszeres állatorvosi vizsgálatáról, a szemek, fülek, fogak, karmok és a végbél mirigyzacskó rendszeres tisztántartásáról, beleértve a külső paraziták elleni védekezést is.
Sok kutya tulajdonosnak nincs módja, vagy egyszerűen nem akarja kedvencét rendszeresen kutyakozmetikushoz vinni.
Kutyánk szőrének otthoni ápolását magunk is könnyedén elsajátíthatjuk.
A fésüléshez szoktatást már kölyök korban kezdjük el.
Újonnan befogadott kölyöknek hagyjunk egy-két napot, hogy alkalmazkodni tudjon környezetéhez, és csak azután kezdjük szoktatni a fésüléshez.
A Bolognese fajtát naponta kell fésülnünk és kefélnünk, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrzetet és megelőzzük a szőr összegubancolódását vagy filcesedését.
Fésüléshez használható fémfésű, melynek egyik fele ritkábban, a másik fele, sűrűbben fogazott.
Keféléshez sörtekefe, vagy gombos végű drótkefét használjunk, és mindig vigyázzunk, hogy a fémfogakkal nehogy felsértsük az állat bőrét.
Válasszuk szét a bundát, és minden egyes rétegét keféljük át, különösen alaposan dolgozzunk az összegubancolódásra hajlamos területeken, mint a fülek körül, a mellkas alján, a könyök hajlatokban, a farkon és a lábon.
Ha mégis csomók alakulnának ki és a szőrnek egy része tapadt össze, még fáradságos munkával helyre hozható a bunda.
Az erősen összetapadt részeket ollóval vágjuk szét, az olló hegyét mindig lefelé tartsuk. Használjunk olaj alapanyagú, vagy filcoldó kutyasampont. A csomókat itassuk át a samponnal, majd hagyjuk a szőrön addig, amíg az szinte teljesen meg nem szárad. Ezután ujjunkkal lassan, óvatosan tépjük apróbb tincsekre a csomókat, és ritka fogú fésűvel bontsuk ki azokat.
A csomók kibontása előtt nem ajánlatos az állat fürdetése, mert a víztől a szőrcsomók még jobban összetapadnak.
Fürdetés - havonta egyszer - a sampont hagyjuk néhány percig a bundán, majd alaposan mossuk ki. Miután a kutya megszáradt, minden visszamaradt kisebb csomót kefével bontsunk ki.
Sampon mindig kondicionáló legyen, melybe egy kis olajat is tehetünk, ez megkönnyíti a fésülést, megakadályozza a filcesedést, rugalmasabbá, fénylőbbé teszi a szőrt.
Fogak ápolásához már kölyökkorban szoktassuk hozzá a kutyát. A rendszeres fogápoláshoz puha fogkefét és a kutyák számára készült fogkrémet használjunk, legalább hetente egyszer.
Szem ápolása: Különböző irritációk erős könnyezést váltanak ki, mely elszínezi a szőrt a szemek körül. E célra készült megfelelő oldattal vagy borvízzel naponta mossuk meg. Így az elszíneződés enyhíthető.
Nagyon nagy öröm a jutalmunk, elsajátíthatjuk saját kutyánk gondozásának művészetét. Így a kiállításra való felkészítést magunk végezhetjük.
Az egészséges, tiszta, ápolt és kellemes megjelenésű kutya társasága igazi és tartós örömöt jelent nekünk gazdiknak.


Kozma Gizella

FONTOS!

Kozma Gizella számomra nagyon szimpatikus írását szeretném kiegészíteni egy gondolattal: saját tapasztalatomat írom most le, melyben megerősítettek hozzáértő tenyésztők is. A bolognese kb. 7-8 hónapos korában kezdi leváltani az úgynevezett "babaszőrt". Ez a folyamat erőteljes szőrcsomósodással járhat és nehezebben viseli ilyenkor a kis kedvenc a szőrápolást. Ez ne szegje a kedved, inkább arra bíztatlak, hogy feltétlenül fésüld át a szőrét naponta (akár 2x is) és a fésüléshez használj jó minőségü filcbontó folyadékot.

Még egy fontos gondolat:  kertes házban élünk és kiskutyánk többet van az udvaron, mint kellene (lévén a boli szobakutyus...). Sokszor koszos a tappancsa amivel nem foglalkozom különösen, de néha esténként megmosom felhigított kutyasamponnal, majd lemosom tiszta vízzel és alaposan megszárítom hajszárítóval. A szárítást akkor is elvégzem, ha odakint esik az eső és vizes lesz a lába: mindenképpen tartsuk szárazon a bolognese lábát, mert könnyen előfordulhat, hogy a nedves ujjacskái között gombásodás indul el... Marci kutyánk rossz szokása lett, hogy ha unatkozik nyalogatja a bal mellső pracliját és elszíneződés alakult ki rajta, ami elég kiábrándító látvány egy fehér kutyus esetében. Már dolgozunk az "ügy"-ön :o)

marcimami, 2010. 05.08.

 

2012. 11. 15.

A napokban szándékozom tapasztalataimmal kibővíteni ezt a menüpontot. Van mit írni :)