Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fülgyulladás

Marci kutyám 4 éves, évente 2 alkalommal begyullad a füle. Próbálom megfejteni, hogy mit csinálok helytelenül. Ami anyagot jónak találok a magam részéről, és természetesen a tapasztalataimat itt megosztom veled abban a reményben, hogy neked már könnyebb lesz :)

 A hallójárat gyulladása a kutyák egyik leggyakoribb betegségeinek egyike. Macskákban is előfordul, de a fül anatómiai viszonyai miatt jóval ritkábban (szinte csak fülrühösséghez kapcsolódva).

A fül három fő részből, külső,- közép,- és belsőfülből áll. Leggyakrabban a külső hallójáratot borító bőr gyulladása következik be, amit külső hallójárat-gyulladásnak (otitis externa) nevezünk.

A fülgyulladás minden életkorban és minden fajtában kialakulhat, mégis néhány fajtánál (labrador, német juhász, spánielek) különösen sokszor találkozunk vele.

A folyamat kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ilyen lehet ha fürdés, vagy fürdetés során víz, séta közben toklász, vagy bármilyen idegen test, külső élősködő kerül a hallójáratba, ami gyulladást okoz, és elősegíti baktériumok, gombák megtelepedését.

Honnan tudjuk, hogy kutyánknak (macskánknak) fülgyulladása van?

A kutya rázza, dörzsöli a fülét, esetleg ferdén tartja a fejét. A fülbe belenézve a hallójárat bőre kipirult, gyulladt, nem egyszer bűzös váladék szivárog belőle. A gyulladás vagy csak az egyik oldalon jelentkezik , vagy akár mindkét fület érintheti egyszerre.

Ezek a fülgyulladásos esetek általában jól kezelhetőek, bár a kezelés akár több hétig is eltarthat a teljes gyógyulásig. Lényeges, hogy a tünetek észlelésekor minél hamarabb keressék fel az állatorvost. A legfontosabb teendő ilyenkor a gyulladást kiváltó ok megszüntetése (pl. idegen test esetén annak eltávolítása), és a hallójárat alapos tisztítása. Ezt követheti a gyógyszeres terápia, ennek két fontos eleme van: Az első a hallójárat naponta történő tisztítása erre a célra kapható fültisztító oldattal, a második a naponta kétszer alkalmazandó fülcsepp. A fülcsepp baktériumölő, gombaölő, atkaellenes, és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazhat. A kezelést otthon, akár több héten keresztül folytatni kell, alkalmankénti állatorvosi kontrollvizsgálat mellett.

Ha a rendszeres kezelés ellenére sem következik be számottevő javulás, illetve ha a gyulladás különösebb látható ok nélkül többször visszatér, valamilyen hajlamosító okra, betegségre kell gondolnunk. Ezekben az esetekben nem a fülben van az elsődleges probléma, hanem a fülgyulladás csak másodlagos tünetként jelentkezik.

A leggyakrabban előforduló háttérbetegség az allergia. Az allergiás kutyák 70%-ában kialakul fülgyulladás. Ilyen esetekben komplex kivizsgálásra ( vérvétel, allergiavizsgálat, a fülváladék mikrobiológiai vizsgálata) van szükség a pontos diagnózis felállításához és a terápia sikerességéhez. Fülgyulladáshoz vezethetnek még egyéb betegségek is, mint például a pajzsmirigy elégtelenség, mellékvese túlműködés (Cushing kór), vagy egyes autoimmun betegségek.

Elhanyagolt, makacs esetekben előfordul, hogy az idült gyulladás miatt a hallójárat annyira beszűkül, hogy a gyógyszeres terápia lehetetlenné válik (az állat eddigre már a hallását jórészt elvesztette). Ilyenkor sajnos csak a műtéti megoldások jöhetnek számításba, ami legtöbbször a külső hallójárat eltávolítását, és a középfül feltárását jelenti. A kutya hallása ebben az esetben azonban már nem menthető meg.

Komplikációt jelenthet, ha a gyulladás, illetve a kórokozók továbbjutnak a dobhártyán keresztül a közép és a belsőfülbe. Ilyenkor a belsőfülben található egyensúlyozószerv is károsodhat, ami súlyos tünetekben jelentkezhet: a kutya ferdén tartja a fejét, nem tud egyenesen menni, folyton elesik, hány, szemei folyamatos rezgőmozgást (nystagmus)végeznek. Ez az állapot már intenzív állatorvosi beavatkozást igényel.

Összefoglalva a külső hallójárat gyulladás egy nagyon komoly betegség, amely akár a kutya hallásásnak elvesztéséhez is vezethet, de időben felismerve, és szakszerűen kezelve általában sikeresen gyógykezelhető.

forrás: kisallatdoki.hu

Itt jön a saját tapasztalatom:

Biztos vagyok benne, hogy ludas vagyok a problémában, ugyanis nem tisztítottam eddig Marci fülét naponta :( Heti 1 alkalommal fültisztító folyadékból pár csepp a fülekbe -használati utasítás szerint-, finoman átmasszíroztam a fültövét. Ezek után jól megrázza a fejét és távozik aminek távoznia kell. Ezután azt fogom tenni, hogy napota áttörlöm a fülét, a becseppentést pedig továbbra is hetente 1x elvégzem.

Teljesen logikus számomra, hogy a kutyának is viszkethet a füle akár az embernek anélkül is, hogy az koszos, ápolatlan lenne. Ilyenkor mit csinál a kutya? Megvakarintja. Igen ám, de előtte kint járt az udvaron, és azt követően nem mostam meg a lábát, mert ma még 2-3 alkalommal ki fog menni az esti utolsó alkalomig. Ha sikerül a fül külső oldalát megvakarnia akkor győzelem, de ha belekap a fülkagylójába akaratlanul felsértheti a körmével a hámréteget és szabad a belépés a kórokozók számára :( 

Ráadás: Marci minden egyes alkalommal amikor bejövünk a lakásba megnyalogatja a talpát, akárcsak egy kismacska (pedig baba hajkefével letisztítom a mancsait, de van, amikor ő maga dörzsöli a lábtörlőbe a lábait -az ajtónál mindig izgatottan toporog) Azt gondoltam a pracli nyalogatásról, hogy természetes (ha csak nem viszi túlzásba, mert akkor az más jellegű problémát takar!), sőt, most is azt gondolom. Amikor azonban a nedves mancsával kap a fülébe még nagyobb a valószinüsége annak, hogy kórokozók jutnak a hallójáratba, hiszen a nedves felületeken könnyebben szaporodhatnak. Most éppen van egy enyhe gyulladásos állapot a fülében, amit úgy vettem észre, hogy a heti egyszeri fültisztítós cseppentés előtt megszagoltam (ez már rutin: nem csak belenézek, de szagolom is.) Megcsináltuk az ilyenkor szokásos fültisztító "ceremóniát", és jöhetett a gyógyszeres csepentés. Amikor lejár a kúra (tisztának és szagtalannak érzem a fülét) visszamegyünk a dokibácsihoz, és belekukkant a fülébe. Ez idő alatt (5-7nap, inkább 5) ha nem javulna a füle, illetve rosszabbobna az állapota, mielőbb megmutatnám az orvosnak. Nekünk eddig sikerült mindig "normál" keretek között "megúszni" a fülgyulladást. 

2012. 11. 15

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.