Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tüzel a szuka

 

Szuka kutyákkal kapcsolatban az embernek hamar eszébe jut a tüzelés és az ahhoz kapcsolódó riasztó jelenségek sora. Lelki szemeink előtt megjelenik a vérben úszó perzsa szőnyeg, a kerítésen átugráló kóbor kutyák hada, a ház előtt vonyító kutyafalka. Mint a legtöbb asszociációnak, ennek is van némi alapja - tehát, jobb felkészülni.

A szuka kutya az első tüzeléssel lesz ivarérett. Ennek időpontja szorosan kötődik a kifejlettkori testméret eléréséhez, ami kistestű kutyáknál akár már 6 hónapos korban bekövetkezhet, így náluk már 7-8 hónaposan sor kerülhet az első tüzelésre. Nagytestű kutyáknál ez az időpont rendszerint kitolódik 1 éves kor utánra. 
A szuka kutyák általában évente kétszer tüzel-nek. Az egyik tüzelési időszak rendszerint feb-ruár-március hónapra esik, a másik pedig au-gusztus-október hónapra.
A tüzelés első szakasza általában 9 napig tart, de lehet hosszabb és rövidebb is. Az első na-pokban esetleg csak azt veszed észre, hogy a kutya többet nyalogatja a péráját (nemi szervét), de ennek ellenére hamarosan figyelmes leszel az elszórt vércseppekre is. Bár az ürülő véres váladék nem túl nagy mennyiségű, mégis érdemes ilyenkor felszedni a szőnyegeket és a kutya mozgását, mondjuk, az előszobára korlátozni, illetve arra a helyiségre, amit könnyű tisztán tartani. Egy másik módszer a padlón éktelenkedő vércseppek elkerülésére a tüzelő-bugyi alkalmazása, amiért a kutya ugyan nem lesz túl lelkes, de hozzá lehet szoktatni. Az első héten a tüzelés jelei nagyon látványosak, valós veszély azonban még nincs ilyenkor : a szuka felkelti ugyan a kanok érdeklődését, de nem engedi magához közel azokat.

Kb. a 10 naptól az ivazási nyálka feltisztul, véres jellege megszűnik, és ekkortól be-szélhetünk a tüzelés második szakaszáról. Ez az időszak is átlagosan 9 napig tart és a tüszőrepedés rendszerint az első két napon következik be. Ezeken a napokon kell tehát nagyon odafigyelni. Ha szeretnél kölyköket, akkor azért, ha pedig nem szeretnél, akkor azért. A véres váladék megjelenését követő 10-14. nap az igazán izgalmas. Ilyenkor a szuka "megáll" a kanoknak : félrecsapja a farkát és láthatóan készen áll 
a párosodásra. Ez az időpont a legalkalmasabb a fedeztetésre, tehát ha szeretnél kölyköket, akkor ilyenkor kell a lány kutya és a fiú kutya találkozóját létrehozni. Ez idő alatt érdemes a kerti kutyát valamilyen biztos helyre zárni, mert ilyenkor a legnagyobb a veszélye annak, hogy a szom-széd kutyája átkerül a te kertedbe. A kutyák ilyenkor csodákra képesek : nincs az a kerí-tés, amin ne tudnának átjutni, nincs az a testméretbeli különbség, amit ne tudnának legyőzni. Ha azt látod, hogy a két kutya összeragadva áll a kertben és a fejük az ellenkező irányba néz, akkor már lekéstél. Ilyenkor teljesen felesleges lelocsolni vagy lapáttal verni őket, attól nem fognak hamarabb szétválni. Nem lehet mást tenni, mint türelmesen várni, akár 15-30 percet, amíg magától megoldódik a dolog. (Amennyiben nem szeretnél kiskutyákat, akkor az esemény utáni 3. napig van csak lehetőség arra, hogy nagy adag hormon adagolásával megakadályozzák az embrió beágyazódását. Ezt azonban érdemes nagyon meggondolni, mert az injekció beadását követően sok esetben alakul ki méhgyulladás a kutyákban.)
A tüzelés összességében 2-3 hétig szokott tartani, de ennél hetekkel hosszabb lehet az az időszak, amikor a szuka vonzza a kan kutyákat. Ez idő alatt illendő elkerülni a forgalmas kutyasétáltató helyeket a többi kutyatulajdonosra való tekintettel. Ilyenkor még a legfegyelmezettebb kan kutyát is nehéz visszahívni, nem is beszélve a tökéletesen neveletlen társaikról.
Ezt a pár hetet évente a legtöbb esetben át lehet vészelni, de ha mégse olyanok a körülmények és nem lehet biztosítani a nem kívánt szaporulat elkerülését, akkor két lehetőség van. Az egyik megoldás átmeneti, a másik visszafordíthatatlan. Hormon-tartalmú készítményekkel az tüzelés elnyomható, de mint minden hormonkezelés-nek, ennek is megvan a maga veszélye.

A másik lehetőség az ivartalanítás. A műtét rutin jellegű, egy hét alatt a kutya el is felejti az egészet, szövődménye ritkán van. Köztudott, hogy az 
ivartalanított szuka kutya hajlamosabb lehet az elhízásra, mert jobban értékesíti a táplálékot. Későbbi szö-vődményként a szőrzet esetleg megváltoz-hat vagy szőrhiányos területek alakulhatnak ki és sajnos viszonylag gyakran jelentkezik vizeletcsöpögés.
Azt az ősrégi hiedelmet, miszerint a szuka kutyának egyszer legalább szülnie kell, mert különben megbolondul, már réges-régen elvetették. Régebben az volt az általános nézet, hogy az ivartalanítással meg kell várni legalább egy tüzelést. Ma egyre inkább terjed az a felfogás, hogy ennek nincs jelentősége, és jobb minél hamarabb túlesni a műtéten. Az ivartalanításnak egyre több pozitív hatására derül fény. Ezek a kutyák kevésbé hajlamosak emlődaganat kialakulására és megszűnik a gennyes méhgyulladás veszélye, ami nem ivartalanított, idősebb szuka kutyákban nagyon súlyos következményekkel járhat.
A tüzelés sok kellemetlenséggel jár, az ivartalanítást is érdemes jól megfontolni, mégis, akinek már volt szuka kutyája, az szinte biztosan egy életre elkötelezi magát mellettük. A lány kutya kedves, simulékony természete bőven kárpótolja a gazdáját a nehézségekért.

Forrás : Pesti Mánia

kutyavari.hu
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.